maanantai 4. syyskuuta 2017

#36 Miten olen kehyttynyt Ternan kanssa puolessa vuodessa?

Tänään 4.9.2017 olen vuokrannut Ternaa tasan kuusi kuukautta. Olemme kehittyneet tässä ajassa todella paljon, kun vertaa ensimmäisiin ratsastuskertoihin! Postauksessa mukana lempikuvia minusta ja Ternasta sekä muutamassa kuvassa ratsastaa kaverini Roosa, joka oli mukanani tallilla pari viikkoa sitten. Ensimmäiset ratsastuskerrat oli suoraan sanotusti täysiä fiaskoja. Laukat eivät nousseet tai jos nousivat niin viidennellä yrityksellä ja Terna painoi kädelle, kun itse en muistanut tehdä puolipidätteitä. Tässä oli siis lähtökohdat, millaista meidän meno oli ainakin ensimmäisen kuukauden. Kyse ei siis ollut siitä, ettei Terna olisi osannut vain siitä etten itse osannut ratsastaa sitä.Kirjoitin Ternan kokeilukerrasta postauksen, jonka voit lukea tästä. (Postauksen kuville on tapahtunut jotain, joten niitä ei pysty näkemään) Kyseinen postaus onkin noussut blogini kaikkien aikojen suosituimmaksi postaukseksi, vaikken siihen ole enää ollenkaan tyytyväinen. Postauksen ratsastuksesta kertova osuus on aika kaunisteltua, koska se kerta ei mennyt todellakaan kovin hyvin. Tosin tästä en ehkä syytä itseäni, koska en tuntenut hevosta enkä tiennyt miten sen olisi pitänyt liikkua.


Noin kuukauden jälkeen laukat alkoivat pian nousta helpommalla, vaikkei nosto näyttänytkään aina kovinkaan siistiltä. Laukka kuitenkin jäi usein temmottomaksi ja putosi raville muutaman askeleen jälkeen. Oli siis suuri saavutus, jos pystyin laukkaamaan koko kentän ympäri, joka ei siis ole kovin iso. (noin 20x40-60) Laukat olivat meille vaikeita myös siitä syystä, että kun Terna pääsi pudottamaan raville, en pystynyt nostamaan heti uutta laukkaa vaan jouduin hidastamaan ravin sopivaksi, tekemään uusia puolipidätteitä jotta alla oleva hevonen olisi edes jollain tasolla kuulolla. Laukka siis keskeytyi joka kerta, kun en saanut nostettua sitä heti uudelleen ja Terna tajusi, ettei sen ole pakko tehdä mitään.Parin kuukauden päästä laukka alkoi pysymään sen verran hyvin, että pystyimme tekemään siinä muun muassa pääty-ympyröitä, joka ei olisi alkuun tullut kuuloonkaan. Edelleen oli ongelmana se, että vaikka laukka pysyi paremmin, mutta jos Terna silti pääsi rikkomaan, en saanut uutta laukkaa nostettua. Oli myös joka kerta pieni kysymysmerkki, että onnistuukohan laukat tällä kertaa.

Myös ravissa oli alkuun ongelmia. Ravi oli todella temmotonta ja Terna jäi usein laahustamaan. Tuntui että toisilla tehtävillä sain Ternan hereille ja toisilla en, joka heijastui siihen, onnistuiko laukat. Esimerkiksi pysähdysharjoituksissa sain Ternan paremmin hereille, kun vaikka kääntymisharjoituksissa.
Nyt kesän aikana kaikki on alkanut pikku hiljaa sujua paremmin. Laukat nousevat helpommin eikä Terna riko raville ja vaikka rikkoisikin saan uuden laukan nostettua yleensä heti. Terna on myös paremmin hereillä ja reippaampi ravissa. Pystymme tekemään laukassa vähän vaikeampia tehtäviä, kun suoraa uraa ja pääty-ympyröitä. Myös väistöt ja aluksi niin vaikeat avotaivutukset ovat alkaneet sujua käynnissä ja ravissa!

Normaalin kouluratsastuksen ohella olemme menneet puomeja, ilman satulaa ja maastakäsittelyä. En ole hypännyt vielä Ternalla juuri sen takia, että olen halunnut että esimerkiksi laukka ja muut perusasiat sujuvat hyvin ensin sileällä ennen kuin aletaan hyppäämään. Emme varmaan missään vaiheessa tulee hyppäämään mitään metrin luokkia vaan ihan pelkästään mielen virkistykseksi silloin tällöin pieniä esteitä. 


Nyt syksyllä Ternan kanssa on tavoitteena saada siirtymiset vähän napakammiksi ja varsinkin laukannostot niin, että laukka nousisi pelkästä sisäpohkeella puristuksesta enkä joutuisi napauttamaan pohkeella ollenkaan. Myös ravi pitäisi saada vielä vähän reippaammaksi alusta lähtien. Olisi kiva päästä myös hyppäämäänkin vielä ennen talvea. Eihän Terna missään vaiheessa ole ollut varsinaisesti vaikea ratsastettava en vain ole itse tajunnut miten sitä ratsastetaan enkä aina tajua vieläkään, mutta suunta on ehdottomasti ylöspäin!

Tiedän myös, että olen sen verran pitkä, että minun olisi helpompi ratsastaa vähän isommalla hevosella ja muutama onkin ihmetellyt miten 175 senttinen voi ratsastaa 148,5 säkäisellä hevosella. Kaikki ketkä ovat nähneet ratsastustani livenä ovat sanoneet, etten näytä Ternalle liian pitkältä eikä pituuteni häiritse Ternaa. Kun joskus lopetan Ternalla, niin aion kyllä siirtyä pysyvästi isompiin hevosiin, mutta en halua nyt lopettaa, kun kaikki on alkanut vasta sujua hyvin. Toivonkin, että voisin jatkaa Ternalla vielä mahdollisimman kauan!

Roosa ja Terna

Kiva, jos jaksoit lukea tänne asti! Laita ihmeessä kommenttia, mitä mieltä olit postauksesta!

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja kivoja kuvia! Hyvin ja selkeästi kirjoitettu ja kerrottu kaikki :)

    viisiaskellajia.blogspot.fi

    VastaaPoista