torstai 3. elokuuta 2017

#34 Zilpan Pringlesankat 2017 osa 2

Olin Ratsastuskoulu Zilpassa vuokrausleirillä 24.-28.7. Kirjoitin eilen postauksen sunnuntai, maanantai ja tiistaipäivistä. Sen postauksen voit käydä lukemassa tästä. Tässä osassa kerron keskiviikosta, torstaista ja perjantaista sekä postauksen lopusta löytyy koostevideo koko leiristä.


Keskiviikko

Keskiviikkoaamuna sain vihdoin nukuttua herätykseen asti. Hevoset oli jo viety ulos, joten saimme mennä suoraan aamupalalle. Aamutunnilla menimme koulua kentällä. Tunnin aloitus tosi venyi vähän, kun Katariinan vuokraponi Kössi oli kengityksessä ja halusimme ratsastaa samaan aikaan. Kössi oli valmis vähän ennen yhtätoista, joten pääsimme aloittamaan tunnin 11.00. Aloitimme kävelemällä alkukäynnit tutulla tielenkillä, jonka menimme leirin aikana todella monta kertaa, koska se oli ainut maasto, jonne saimme mennä ilman opettajaa. Lenkki kulki pienien hiekkateiden ja pellon reunasta menevän polun kautta ja se kesti noin 10 minuuttia, joten oli juuri sopiva alkukäynneiksi.

Kentälle päästyämme kaikki alkoi mennä aika lailla penkin alle. Roy ei taipunut yhtään ja ravissa juoksi vain alta eikä keskittynyt. Yritin oikeastaan koko tunnin saada sitä vain kuuntelemaan. Jossain kohtaa aloimme saamaan ravissa ihan ok pätkiä. Laukka ei taas sujunut yhtään. Se oli tempotonta, Roy pääsi oikomaan ja kun siirryin raviin, Roy lähti heti juoksemaan ja pompin selässä niin paljon, että olin voinut vaikka pudota. Oikeaan kierrokseen sain kuitenkin ratsastettua Royn laukassa ihan kivaksi, mutta raviin siirtyminen oli taas yhtä kauheita. Olisimme saaneet ratsastaa vähän yli tunnin, koska olimme joutuneet lopettamaan eilisen estetunnin vähän aikaisemmin. En kuitenkaan halunnut ratsastaa kauheasti kauempaa, kun mikään ei tuntunut oikein onnistuvan, joten menin kävelemään saman tielenkin uudelleen lopussa.
Kahden aikaan meillä oli vuorossa irtohypytystä. Olin jotenkin odottanut, että hakisimme laitumelta jonkun hevosen ja yllätyin, laitumelta haettiinkin alle metrin kokoiset shetlanninponit Nöpö ja Cecil. Se ei oikeastaan haitannut, koska ne olivat todella söpöjä! Laitoimme ponit kuntoon ja menimme maneesiin rakentamaan irtojuoksutuskujaa. Cecil hyppäsi ensin ja sitten oli Nöpön vuoro. Kummatkin poni hyppäsivät hyvin ja Nöpö ei tainnut kieltää kertaakaan ja Cecilkin vain muutaman kerran.

Cecil

Illalla oli vuorossa yömaasto, jonne lähdettiin yhdeltätoista. Pääsimme jonoon heti kolmansiksi, mikä oli hyvä juttu. Alkuun nousimme jyrkän mäen ylös ja pian olimmekin rämpimässä metsässä. Huonon suuntavaistoni ansiosta olin melkein heti ihan pihalla, mihin suuntaan tallista olimme menneet. Metsäpätkän jälkeen tuli pusikkoa, joka oli aika korkeaa ja lisäksi joukossa oli puita, joiden oksat meinasivat osua minua päähän.

Seuraavaksi saavuimme tielle, jossa saimme ravata. Roy olisi riittänyt menohaluja vähän kovempaankin vauhtiin ja sainkin kokoajan olla pidättämässä sitä, jottemme olisi ihan edessä olevan Matin hännässä kiinni. Seuraavaksi tuli kuiva oja, jonka yli piti päästä. Ojassa oli yksi kohta, jossa oli maata, mutta maakohdassa oli keskellä kuoppa, joten piti mennä vasenta reunaa, joka oli aika kapea. Pääsimme Roy kanssa ojan yli ongelmitta, mutta takana tulevan Fiian jalka upposi kuoppaan. Hekin kuitenkin selvisivät säikähdyksellä ja päästiin jatkamaan matkaa.


Nöpö

Seuraavaksi tuli pieni pelto ja joka puolella oli ojia. Opettajamme ei muistanut, mistä pääsisimme ojan yli, joten käski Matin ratsastajan Annan antaa Matille pitkät ohjat, koska se muistaisi, mistä ojan yli pääsee. Matti kuitenkin lähti kääntymään vasemmalle, jolloin koko ryhmä oli voltilla, ja meni itse syömään. Tuli selväksi, että Matti ei muistanut reittiä tai sitten sitä kiinnosti enemmän syöminen! Joka tapauksessa, jouduimme kääntymään takaisin ja etsimään toista reittiä.


Löysimme reitin, josta pääsisi haluttuun paikkaan, mutta se oli kasvanut umpeen. Päätimme kuitenkin yrittää mennä siitä. Opettajamme jalkautui, kun johtohevonen Camu ei suostunut menemään ryteikköön. Pääsimme noin 20 metriä eteenpäin, kunnes tulimme siihen tulokseen, että sitä reittiä ei pääsisi enää pidemmälle. Opettajamme käski kaikkien kääntyä omalla paikallaan ympäri, mikä ei kuitenkaan ollut ihan helppo tehtävä. Nimittäin meidän vasemmalla puolella oli oja ja oikealla iso kivi. Roy lähti peruuttamaan, joten peruutimme muutaman metrin, kunnes pääsimme kääntymään.

Loppu maasto sujuikin ilman kommelluksia ja lopussa saimme vielä laukata tallin läheisellä tiellä. Aluksi Roy ei nostanut laukkaa, vaan juoksi kiitoravia Matin hännässä kiinni, mutta kun tulimme toiseen suuntaan, sain laukankin nousemaan. Olimme tallilla 00.45 eli olimme maastossa melkein kaksi tuntia. Tallissa hevosten hoito ja tarkastus, ettei ollut tullut mitään haavoja. Roy oli onneksi ihan kunnossa. Kaiken kaikkiaan maastossa oli todella hauskaa ja se olikin yksi leirin parhaista tunneista!

Cecil

Torstai


Torstaina saimme nukkua pidempään eilisen yömaaston takia ja aamupala oli vasta yhdeltätoista. Kahdelta oli vuorossa estetunti. Tunti alkoi taas itsenäisellä lämmittelyllä, jonka jälkeen mentiin laukkaa kevyessä istunnassa. Nyt muistin heti pitää ohjat lyhyempinä, joten pystyin ratsastamaan kevyessäkin istunnassa Royn kulmiin, eikä se päässyt oikomaan. Ensin aloitettiin pareittain pääty-ympyrällä, jossa oli ristikko. Se sujui todella hyvin ja sain kehuja katseestani. Mentiin ympyrällä muutama kierros, jonka jälkeen oli seuraavan parin vuoro.

(c) Minttu Ketola

Seuraava tehtävä oli vähän vaikeampi muistaa ja jouduin pyytämään opettajaa kertaamaan sen ennen omaa vuoroani. Äskeinen ristokko oli nostettu pystyksi ja lisäksi pituushalkaisijalla oli toinen ristikko samassa suunnassa. Tarkoituksena oli ratsastaa Pääty-ympyrä vasempaan kierrokseen ja hypätä pysty. Siitä piti jatkaa vielä samalla ympyrällä ja hypätä sama pysty uudelleen, jonka jälkeen käännyttiin oikealle puoliympyrä ja ristikko. Siitä oikealle ja uudelleen aikaisempi pysty ja taas ristikko, jonka jälkeen käännyttiin vielä vasemmalle. 

Pääty-ympyrä ja siinä oleva pysty meni hyvin, kunnes piti lähteä ympyrältä oikealle. En johtanut Royta tarpeeksi hyvin ja se oli jatkamassa vasemmalle, kun itse halusin oikealle, joten horjahdin ja meneinasin pudota, mutta pystyin selässä ja pääsimme haluamalleni ristikolle. Siitä eteen päin meni hyvin ja saimme vaihdettua laukankin viimeisellä ristikolla, jossa piti kääntyä oikealle. Tulimme tehtävän vielä toiseen kertaan, jolloin kaikki meni niin kuin piti. 

(c) Minttu Ketola
(c) Minttu Ketola

Seuraavaksi meillä oli kolme estettä kolmikaarisen keskikohdissa. Ensimmäiselle piti tulla normaalisti ja kahdelle seuraavalle vinosti. Kaksi ensimmäistä estettä meni hyvin, mutta kolmannelta mentiin kaksi kertaa ohi, kun en tukenut kunnolla. Lopuksi ohjasin Royn käynnissä esteelle ja se siirtyi raviin ennen estettä, mutta yli päästiin kuitenkin! Toisellakin kerralla kaksi ensimmäistä oli tosi hyviä, mutta kolmannelta taas samat kaksi kertaa ohi. Tällä kertaa kolmannella yrityksellä tulimme kuitenkin laukassa ja pääsimme yli!

Lopuksi hyppäaimme vielä noin 70 cm pystyä, joka meni hyvin, kunhan sain pidettyä Royn vauhdin maltillisena. Tunnista jäi kokonaisuudessaan super hyvä fiilis, koska pääsimme hyppäämään paljon ja suurin osa tehtävistä meni hyvin. Vein Roy talliin ja minun piti ensin letkuttaa sen jalkoja noin 20 minuutti ja sen jälkeen laittaa linimenttiä. Laitoin Roy letukuihin ja siivoilin sillä välin muita tavaroita. Roy hermostui vähän, kun joutui jäämään yksin talliin. Otin letkut pois ja aloin laittamaan linimenttiä. Yritin laittaa sitä nopeasti, että Roy pääsisi mahdollisimman nopeasti, jotta se pääsisi nopeasti laitumelle. Kiireessä linimenttiä lensi silmääni ja pelästyin, että se alkaisi kirvelemään. Menin heti pesemään silmäni ja onneksi linimenttiä oli mennyt vain luomelle.

Iltapäivällä pidimme leikkitunnin. Otin taas kaksi huopaa, koska se oli osoittautunut hyväksi viritelmäksi. Alussa tein siirtymisiä, jotta saisin Royn kuulolle. Ravista pysähdykset sujuivat varsinkin todella hyvin. Vaihdoimme hetkeksi hevosia ja pääsin huzulponi Kössin selkään. Oli vähän shokki istua äkkiä niin alhaalla. Kävelin Kössin kanssa hetken ja päätin ottaa vähän ravia. Annoin pohkeita ja maiskutin, kunnes huomasin, että sehän ravaa jo! Kössin ravi oli niin tasaista ja siinä oli todella helppo istua. Välillä se tosin sai päähänsä, että nyt mennään kentän keskelle ja sitten mentiin...

Vielä kun kuski osaisi näyttää siltä, että voi edes sietää tätä harrastusta.

Päätin kokeilla vielä vähän laukkaa ennen kun vaihtaisimme takaisin. Nostin laukan pitkän sivun alussa. Keskikohdassa Kössi ilmeisesti kyllästyi ja kääntyi vain keskelle. Otin laukan uudelleen ja tällä kertaa se meni ihan hyvin. Pääsin vielä hetkeksi Matti nimisen suomenhevosen selkään. Matin kanssa ravailin ja otin pätkän laukkaa, kunnes vaihdoimme jo takaisin omiin vuokraheppoihin. Matista ja Kössistä oli kuvia, mutta niitä ei minulle lähetetty, joten täytyy vain pärjätä ilman niitä...

Leikimme monta kertaa Hidasta ja nopeaa ja muutaman kerran Maa-Meri-Laivaa. Hitaana oleminen ei ollut minun ja Royn vahvuuksia, mutta nopeana pärjäsimme varsin hyvin ja oli hauskaa mennä niin kovaa. Maa-Meri-Laivassa meinasin tippua muutaman kerran käännöksissä, mutta sekin oli hauskaa. Illalla ajoimme Papulla ja ohjasajoimme Nöpöllä sekä paistoimme vaahtokarkkeja.


Perjantai


Olin leirin alussa toivonut leirikisoja, mutta kaikki muut eivät halunneet niitä, joten meillä oli vain kaksi normaalia tuntia. Olimme saaneet ohjeeksi ratsastaa kaksi tuntia peräkkäin, jotta ehtisimme pakkaamaan, kun leiri loppui kello 15. Suunnitelmana oli mennä ensin koulua ja puomeja maneesissa ja sitten toinen tunti kentällä ilman satulaa.

Aloitin ratsastamalla kulmiin noin kymmenen metrin voltit ja pitkille sivuille pysähdykset ensin käynnissä ja sitten ravissa. Se onnistui todella hyvin ja Roy oli hyvin ohjan ja pohkeen välissä. Maneesissa oli puomeja joten aloitin tulemalla laukassa kahta puomia pääty-ympyrällä. Yritin kaksi kertaa ja kummallakin kerralla Roy puski ulkokautta ohi. Päätin tulla ravissa, muttemme vieläkään päässeet puomeille! Otin käyntiin ja tulin kerran käynnissä puomit. Sen jälkeen siirryin takaisin raviin ja nyt pääsimme kunnialla yli. Kokeilin vielä laukassa ja sekin meni hyvin.Seuraavaksi tulin laukassa pitkällä sivulla olevaa kahta puomia, joiden väliin piti mahtua yksi laukka-askel. Aluksi emme millään meinanneet mahtua väliin ja Roy rikkoi raville, mutta lopulta pääsimme niidenkin yli laukassa. Tulin vielä pari muuta puomitehtävää, jonka jälkeen kävelin pitkät välikäynnit.

Menimme kentälle ja vaihdoin satulan huopaviritelmään. Kävelin vielä hetken ja aloin ottamaan ravia. En pystynyt ravaamaan pitkiä pätkiä, koska häntäluuni oli niin kipeä. Tässä tilanteessa olisin kyllä toivonut pyöreäselkäistä hevosta! Kävelin paljon ja otin pätkiä ravia ja laukkaa. Pelasimme vielä Nopeaa ja hidasta sekä Maa-Meri-Laivaa, jonka jouduin keskeyttämään, kun häntäluuni tuli liian kipeäksi. Lopussa ratsastin vielä väärinpäin ja menin seisomaan Roy selkään. Viimeiseksi menimme kävelemään vielä tutun tielenkin.


Kokonaisuudessaan leiri oli ihana ja voisin ottaa tuon viikon takaisin ihan koska vain! Leirit ovat aina olleet minulle kesän kohokohta ja menen varmasti Zilpaan leirille myös ensi vuonna! Toivottavasti jaksoit lukea tänne asti ja tässä vielä koko leirin koostevideo.4 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus jälleen! Millä editoit tuon videon? Sekin oli kivasti editoitu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Video editoitu Movie Makerilla. Tosin tämä oli mun eka sillä ohjelmalla tekemä video, joten ei ehkä ihan parhaasta päästä :)

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu postaus! Myös toi video oli kiva lisä tähän postaukseen :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Videon tekeminenkin oli todella kivaa, vaikka tulikin vähän mutkia matkaan, mutta kiva että pidit siitä :)

  VastaaPoista