tiistai 11. heinäkuuta 2017

#31 Haastattelussa Tuhatta & Sataa -blogin Ida Turunen

Kirjoitan tässä kesän aikana muutaman postauksen, jossa haastattelen erilaisia hevosbloggaajia. Haastattelut toteutetaan "tarinamuodossa" eli en kirjoita suoraa kysymystä ja vastausta, koska mielestäni niistä tulee aika helpolla tylsiä. Tässä postauksessa haastattelen Ida Turusta, joka kirjoittaa Tuhatta & Sataa -blogia.

Kaikki postauksen kuvat ovat Idan blogista.

Ida on 2003 syntynyt bloggaaja Etelä-Savosta. Hänellä on vuokrahevonen, 7-vuotias lämminveriruuna Platina, jonka kanssa hän saa touhuta kaikenlaista. Luonnettaan Ida kuvailee kavereiden seurassa villiksi ja yllytyshulluksi, mutta uusien ihmisten kanssa hän sanoo usein olevan vähän ujo.

Ida ei tarkkaan muista, miten kiinnostui hevosista, mutta uskoo kiinnostuksen heränneen hänen kotinsa lähellä järjestettyjen talutusratsastusten ansiosta. Idan varsinainen ratsastusharrastus alkoi kuusi vuotiaana Relanderin ponitallin alkeiskurssilla. Hän oli jo pitkään halunnut aloittaa ratsastuksen, muittei pahan hevosallergian taki pystynyt. Ida muisteleekin, kun tunnin jälkeen silmät valuivat vettä, vaikka oli ottanut allergialääkkeet. Silti hän palasi jokaisen tunnin jälkeen yhtä onnelisena kotiin. Idan hevosharrastus kuitenkin tyssäsi alkeiskurssin jälkeen liian pahaksi yltyneeseen allergiaan.

Pariksi vuodeksi Ida sai unohtaa hevoset, mutta kakkosluokalla hänen kuullessaan uudesta tallista, Uutelan tallista Kangasniemellä, hän meni sinne tunnille sisarpuoltensa kanssa. Jo ensimmäisellä tunnilla Ida halusi kokeilla ravia ja saikin ravata yhden pätkän talutuksessa. "Silloin se tunne oikeastaan tuli, halusin oppia näistä isoista eläimistä ja ratsastuksesta lisää" ,Ida kuvailee. Kaksi vuotta hän kävi Uutelan tallilla kaksi kertaa kuussa, kunnes vuoden 2014 loppukesästä Ida perheineen muutti Kangasniemelle. Silloin hän alkoi käydä kerran viikossa tunneilla. Vuoden 2014 talvella Ida alkoi myös hoitamaan suomenhevosta nimeltä Rami. Tunneilla hän ratsasti aina Ramilla. Vuoden Ida ehti hoitamaan Ramia, kunnes vuonna 2016 hän sai ikävän uutisen, että Rami oli myyty. Hän itki sen takia vähän aikaa, mutta tiesi myös, että tämä on varmasti jonkun uuden alku ja niinhän se olikin.


2016 kesällä Ida sai alkaa kuntouttamaan Platinaa. Kesän hän kuntoutteli sitä ja loppukesästä sillä pystyi ratsastamaan jo ihan kunnolla. Syksyn alkupuolella hän sai äitinsä allekirjoittamaan vuokrasopimuksen Platinasta.

Idan vuokrahevonen Platina, oikealta nimeltään Super Platinium on 165cm korkea lämminveriruuna, jolla on ikää 7 vuotta. Platinan luonnetta Ida kuvailee persoonalliseksi ja omaperäiseksi. Platina on erittäin kiltti, mutta jos se ei pidä jostain se osaa osoittaa mieltään. Ratsastaessa se on herkkä ja sen saakin kääntymään usein vain pelkällä istunnalla. Maastossa Platina saattaa katsella jotain kiviä ja puukasoja, mutta se on muuten melkoisen varma maastoratsu. Idan luettelee Platinan parhaiksi puoliksi valokuvauksellisuuden ja luotettavuuden, muttei osaa sanoa vain yhtä parasta asiaa.

Talven aikana Idan alettua vuokraamaan Platinaa he kokivat sekä epäonnistumisia, että onnistumisen tunteita. He kävivät kolme kertaa laukkaamassa pellolla ja Ida paljastaakin tippuneensa jokaisella kerralla. Keväällä Ida kiinnostui matkaratsastuksesta ja he alkoivat treenata sitä. Tällä hetkellä Ida kuntouttaa Platinaa sille sattuneesta pienestä tapaturmasta ja liikuttaa Leiska nimistä hevosta sen omistajan ollessa lomalla. Nykyään Idan allergiakin on alkanut laantua kuuden vuoden sitkeän talleilun ansiosta. Hän selviää yleensä hyvin ilman lääkkeitä, mutta pitää niitä aina mukana kaiken varalta. Hän kehottaakin kaikkia allergisia hevoshulluja menemään vaan tunneille ja siirtymään myöhemmin hevosen hoitoon ja muihin tallitöihin, kun on ensin siedättänyt itseään. Yleensä allergiat helpottuvat vanhetessa ja saattavat jopa kadota kokonaan.


Ida kirjoittaa Tuhatta & Sataa -blogia, joka kertoo hänen ja vuokrahevosensa Platinan arjesta. Ida harrastaa Platiniumin kanssa vähän kaiken laista. He käyvät maastossa hurvittelemassa, treenaavat kaulanarulla ratsastusta sekä erilaisia taitoratsastustehtäviä, kuten portin avaamista. Ida kirjoittaa blogiinsa päiväkirjatyyppisiä postauksia kuvien ja videoiden kera. Hän esimerkiksi julkaisee päivän ratsastuksesta kertovan postauksen aina samana päivänä. Sen ja hänen monipuolisen tapansa harrastaa hevosia hän luettelee blogin vahvuuksiksi.

Ida aloitti ensimmäisen bloginsa vuonna 2012. " Ensimmäisen blogini nimi oli Live My Life ja pidin sitä puolitoista vuotta. Postaukset olivat todella huonoja, vai mitä huipputekstejä oletatte neljäsluokkalaiselta. Ne olivat tätä tyyppiä: Moi! Olin tänää mun kaverilla ja mentiin ratsastamaan. Sain ravata koko kentän ympäri. Oli kivaa" , Ida kuvailee entistä blogiaan. Harmikseen hän poisti sen silloisen kameransa hajottua.

Nykyisen bloginsa hän aloitti loppuvuodesta 2015 saatuaan uuden kameran. Ida kertoo kehittyneensä bloginsa ansiosta sekä oikeinkirjoituksessa, että valokuvaamisessa ja kuvien muokkauksessa. Nykyään hän ei enää väännä saturaation ja tarkkuuden nuppeja kaakkoon vaan osaa muokata kuvistaan luonnollisen  näköisiä. Idan ehdoton lempiblogi on Kaisan kirjoittama Muuliprojekti. Se inspiroi häntä olemaan oma hullu itsensä ja kirjoittamaan omalla tyylillään. Kaisa on myös onnistunut tartuttamaan häneen muulikuumeen, mutta uskoo hevosten riittävän ainakin toistaiseksi.


Kiitos Idalle erittäin hyvistä vastauksista! Idan blogi kuuluu myös omiin suosikkeihini monipuolisten postausten ja taitavan kirjoitustyylinsä ansiosta. Mielestäni tätä postausta oli todella kiva kirjoittaa, joten kertokaa ihmeessä mielipiteenne!

2 kommenttia:

 1. Oi, kiva haastattelu kun ei ollut vain kysymyksiä ja lyhyitä vastauksia! 😍

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se oli tarkoituskin, kun niitä kysymys-vastaus postauksia tuntuu olevan niin paljon ja kun kirjoittaa tarinamuodossa niin kehittyy itsekkin kirjoittajana!

   Poista