sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

#25 Vuokraaminen vuokraajan näkökulmasta

Hevosen vuokraaminen on edelleen paljon keskusteltu aihe hevosihmisten keskuudessa. Melkein joka päivä on esimerkiksi hevostalli.net :in foorumilla keskusteluja joissa spekuloidaan tätä mukamas vaikeaa yhtälöä. Tähän postaukseen olen kirjoittanut vähän omia mielipiteitä vuokraamisesta näin vuokraajan näkökulmasta. Itselläni ei vielä ole erityisen pitkää kokemusta vuokraamisesta, joten tämä postaus on kirjoitettu täysin omien kokemusten perusteella.


Itse minulla on ollut kaksi vuokrahevosta. Kummatkin vuokrahevoseni olen löytänyt ht.netistä. Toista vuokrasin noin puoli vuotta viime keväästä eteenpäin. Silloisen vuokrahevosen vuokraamisen lopetin pääasiassa siksi,että koin etten päässyt enää kehittymään. Sen jälkeen oli kuitenkin selvää, että alan etsimään uutta vuokrahevosta. Aloitin myös silloin Keiramon tallilla ratsastamisen. Olin siinä vaiheessa reilut puoli vuotta ilman vuokrahevosta. Laitoin muutamille omistajille viestiä ja suurimmaksi osaksi en saanut edes vastausta, mikä harmitti silloin vähän. Kävin kokeilemassa yhtä lämminveristä, joka kuitenkin osoittautui minullle liian vaikeaksi, enkä silloin edes ratsastanut sillä. Sen jälkeen löysin helmikuun puolessa välissä ilmoituksen Ternasta, ja sen kokeilukerrasta kirjoitin oman postauksen johon pääset tästä.


Vuokrahevosia etsitään moneen eri tarkoitukseen. Jotkut haluavat kisata ja valmentautua, toiset haluavat tutustua siihen tiettyyn hevoseen ja vaikka maastoilla paljon. Itse etsin vuokrahevosta kehittyäkseni juuri yhdellä hevosella. Nuorempien on aina vaikeampi löytää vuokrahevosta, koska monet omistajat haluavat täysi-ikäisen vuokraajan jo ihan vastuu syistäkin. Sen takia melkein joka toisessa ilmoituksessa lukee, että etsitään täysi-ikäistä vuokraajaa. Itselläni tämä on olut suurin ongelma vuokrahevosta etsiessä, koska olen 175cm pitkä 13-vuotias tyttö. En siis voi mennä enää pienillä poneilla ja harva omistaja haluaa teiniä vuokraajaksi jos toinen vaihtoehto on aikuinen. Ymmärrän tämän kyllä, koska jos omistaisin hevosen en haluaisi sillä ratsastavan ihan kuka vaan. Varsinkin jos omistajan entinen vuokraaja on ollut epäluotettava tai jokin muu on mennyt pieleen ei välttämättä alaikäisen ottaminen vuokraajaksi houkuta. Usein jos kyseessä on poni ei omistaja voi kuitenkaan kelpuuttaa vaan aikuista vuokraajaa, koska harva aikuinen on A niin pienikokoinen, että voisi mennä pienillä poneilla, tai B edes haluaa mennä säännöllisesti esimerkiksi shettiksellä.


Itse olen huomannut olevani vuokraajana tarkempi, etten unohda mitään tärkeää, mikä voisi vaikuttaa hevosen hyvinvointiin. Varmistan aina moneen kertaan, että kaikki tavarat ovat omilla paikoillaan ratsastuksen jälkeen ja että tarha tai karsina, jossa hevonen on, on kunnolla kiinni. En siis ole ratsastuskoulussakaan huolimaton, mutta vuokrahevosen kanssa olen vielä tarkempi, koska en halua menettää vuokrahevosta omien virheideni takia. 

Vuokraajan täytyy aina totella omistajan ohjeita sataprosenttisesti ja kaikesta erikoisesta pitää ilmoittaa omistajalle. Mielestäni tämä edellyttää myös omistajalta sitä, että pystyy vuokraajan soittaessa ainakin vastaamaan puhelimeen. Kannatta aina myös kysyä lupa kuvata hevosta ja jakaa kuvia netissä, jos sitä haluaisi tehdä. Vaikka saakin luvan kuvata pitää kuitenkin miettiä millaisia kuvia jakaa. Esimerkiksi tallista ei kannata jakaa kuvia ulkopuolelta.

Mielestäni vuokraaminen ei ole vaikea yhtälö. Ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä ja toivon, että vielä vuodenkin päästä. Kivan vuokrahevosen tai -ponin löytämiseen voi mennä aikaa, mutta se on erityisen palkitsevaa kun vihdoin yhteinen sävel alkaa löytyä. Vuokraajana voi mielestäni kokea samanlaisia onnistumisen tunteita ja yhteyden hevoseen kun hevosenomitajakin, se vaan vie enemmän aikaa.

Millaisia kokemuksia teillä on vuokraamisesta?

4 kommenttia:

 1. Anonyymi3/27/2017

  Ja joskus vuokrahevosen etsiminen voi se vaikeus, että useimmat tallit ovat sellaisella paikalla, jonne ei välttämättä julkisia liikenteitä kule. Jonka takia pitäisi omalla kyydillä kulkea, esim. aikuiset autolla tai vaihtoehtoisesti mopolla/skootterilla ja kaikilla ei välttämättä ole tätä mahdollisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta. Itsekkin olen tähän ongelmaan törmännyt, kun vanhempien kyydillä pitäisi kulkea

   Poista
 2. Hienosti kirjoitettu postaus! Liityin samalla myös lukijaksi :) Käy kurkkaamassa myös alla olevasta osoitteesta minun oma blogini!

  http://mruggla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!Sunkin blogin vaikutti tosi kivalta.

   Poista